آیا از نانی خوردهاید که گندمش در چین و به صورت دیم به دست آمده، با سبوس و در آسیاب سنگی آرد شده، با آب چشمه خمیر گشته، بدون خمیرمایه ور آمده و با چوب هیزم پخته شده است؟! آیا این نان سنتی خوردن ندارد؟!
نان هزارچهره!
نان غذای همه ملتهاست و هر ملتی انواعی از نان سنتی با نامهای مختلف دارد. در نانهای ایرانی این نامها، گاهی به مواد ترکیبی نان و گاهی به ابزار پخت نان بستگی دارد. مثلاً در نامگذاری نانهای لواش، سنگگ، تافتون و بربری، نازکی و ضخامت نانها هم مدنظر بوده است و در نان خشکه (خشکهپزی)، فطیر / فتیر، روغنی، شیرمال، نان کلوچه و…، مواد استفاده شده در خمیر نان.
گاهی هم بسته به نوع یا وسیله پخت یا شهر و کشور، اسم نان تغییر میکند: نان تنوری، نان سرخشده، نان بخارپز، نان فانتزی، نان بختیاری، نان افغانی، نان عراقی، نان هندی، نان فرانسوی. نانهای صنعتی هم اسمهای متنوعی دارند. به این نانها نان حجیم هم میگویند. برای مثال، تفاوت نام نان تُست (toast) و نان باگت (baguette)، به دلیل بافت داخلی (صاف یا فضای آزاد داشتن) است.
نان تیر خورده!
یکی از نامگذاریها بر اساس رنگ نان است: نان سفید و نان تیره. نان سفید از خود دانه گندم تولید میشود و نان تیره از پوسته دانه (سبوس). روزگای نان سفید برای ثروتمندان بود و نان تیره و سبوسدار برای فقرا، ولی حالا نانهای تیره محلی، محبوب هستند و گاهی از نان سفید شهری هم گرانتر!
یکی از نانهای محلی ایرانی، «نان تیری» است. نام این نان سنتی به خاطر تیره بودن آن نیست بلکه به خاطر وسیلهای است که برای نازک کردن آن استفاده میشود. نان تیری مثل نان لواش نازک است و از چوبی به نام «تیر» یا «ترکه» برای نازک کردن چونه آن استفاده میکنند.
نان تیری با خمیر چینی!
جمهوری خلق چین، جزو ده کشور تولیدکننده عمده گندم جهان است و خودش در رتبه اول این فهرست قرار دارد. اما چین، دهستانی در بخش لوداب شهرستان بویراحمد (استان کهگیلویه و بویراحمد) ایران، گندمی تولید میکند که در پخت نان تیری یا نان یوخه (خِ / خِ) استفاده میشود. این گندم چینی، توسط جوانان روستای چین و به صورت دیم به دست میآید. سپس با سبوس و با آسیاب سنگی آرد میشود. بعد این آرد با آب چشمه خمیر میشود و بدون خمیرمایه ور میآید و با چوب هیزم پخته میشود. آیا این نان سنتی خوردن ندارد؟!
روستای چین، نمونهای از روستاهای فراوان استانهایی است که مردم بختیاری در آن زندگی میکنند (مانند چهارمحال بختیاری، لرستان و کهگیلویه و بویراحمد) و در آنها زن بختیاری نان تیری یا یوخه میپزد. دست مریزاد بر ایل بختیاری و اقوام لر!
در «لغتنامه دهخدا» آمده است که در لهجه و گویش تهرانی، به نان «نازک و شیرین»، یوخه میگفتهاند. از این جا من نتیجه میگیرم (و ادعای علامه دهخدا نیست بلکه سخن بنده حقیر کمنظیر است!) که در تهران قدیم (طهران) نان یوخه مشهورتر از حالا بوده است. چون تا نباشد چیزکی مردم نگویند چیزها! نام یک شیرینی سنتی و قدیمی شیرازی و کرمانشاهی هم یوخه است که امروزه به آن «کاک» میگویند. کاک لایههایی از نان نازک و شیرین است و شاید اسمش را از نان یوخه بختیاری گرفتهاند که نازک و خوشمزه است. این هم ادعای دوم من که مدارکش موجود نیست!
نان تیری با آرد بلوط هم درست میشود
۹۰ درصد جنگلهای استان کهگیلویه و بویراحمد جنگلهایش بلوط است. بلوط بختیاری با بلوط سنجاب عصر یخبندان فرق میکند و کشیدهتر و درازتر است. این بلوط، یکی از انواع بلوط ایرانی است که در مناطق مختلف ایران وجود دارند. متأسفانه هم سنجاب ایرانی و هم بلوط ایرانی در حال نابودی است!
چوب درخت بلوط، فشرده و محکم است و میوه آن خواص دارویی دارد. از ترکیب پوست درخت و میوه بلوط، چای هم درست میکنند. شیره درخت بلوط بسیار خوشمزه است که در زبان محلی به آن «شوکه» میگویند. از زنبورهایی که در جنگل های بلوط استانهای ایران زندگی میکنند عسل بلوط به دست میاید که خواص درمانی متفاوتی دارد.
یکی از محصولات پرفایده این درخت، نانی است که از آرد بلوط منطقه کهکلویه و بویر احمد درست میشود. این نان سنتی را با آتش چوب میپزند و خاصیت درمانی (غلیظکننده خون و مناسب در دوران قاعدگی) دارد و انرژیزا نیز هست. بهترین زمان مصرف نان بلوط برای انرژیبخش در انجام ورزشها و فعالیتهای سنگین، دو ساعت قبل از شروع فعالیت است.
*برگرفته از وبسایت باسلام.
سلام وقت بخیر. ساکن کرج هستیم. چطور میتونم نان سفارش بدم؟
به نسبت قبل اصلا نان خوبی نبود، کیفیت نانها تغییر کزده
کیفیت نان بستگی به آرد موجود در بازار داره که ما همیشه سعی بر این داشتیم که بهترین آرد موجود رو فراهم کنیم
سلام. نسبت به قبل کیفیت پایین بود. سبوس خیلی کم استفاده شده و خمیری بود. کامل پخت نشده بود.
سلام و عرض ادب،مشکل کیفیت که میفرمایید چی بوده؟مقدار سبوس به یک میزان هست در هر پخت. این نان حداقل پنج دور توی تنور میچرخه که هیچ نانوایی بخاطر هدر رفت گاز اینکارو انجام نمیده
نانکاملکجارفت.
به علت افزایش قیمت زیاد آرد کامل این نان در حال حاضر پخت نمیشه
با کیفیت و عالی ممنونم☺️🙏
خوشحالیم که راضی بودید،نوش جان
بسیار با کیفیت،خیلی خوشحالم که با سلوا آشنا شدم،محصولاتتون عالی هستند خداوند برکت بدهد☺️🙏
ممنون از همراهی شما،خدا به شما سلامتی بده
سلام ...ببخشید اون ۳۰ درصد آرد گندم سبوس داره یا آرد کامله یا آرده سفیده؟
سام و عرض ادب،آرد گندم سبوس دار هستش
لطفا سبوس نان ها رو افزایش بدهید. و همچنیناین مساله که نان ها کش می آید و یا خمیر نپخته دارد را اصلاح بفرمایید. نان کامل هم در هفته اخیر سبوسش کم شده بود در صورتی که در هفته ی قبل سبوس خیلی خوبی داشت. لطفا کیفیتش رو کم نکنید. و پیگیری کنید که از پنتبع اولیه هم که ارد تامین میشه کیفیتش روکم نکنند. با تشکر
پخت نان تا حد زیادی بستگی به آرد مصرفی داره ،تغییر آرد بستگی به گندمی که کشت شده و زمینی که گندم در اون کشت میشه داره و به اصطلاح جون دار بودن آرد همشه یکجور نیست.ما تا حد ممکن سعی میکنیم کیفیت نان همیشه به یه صورت باشه و بهترین نان رو برای همراهانمون فراهم کنیم
سلام چرا نان کامل نیست تو قسمت نان ها؟
فعلا برای یه مدتی موجود نیست
خیلی خوش مزه بود پیشنهاد میکنم بگیرین
ممنون از نظرتون که برای ما ثبت کردید،نوش جان
عالی بود ،
نوش جان
آیادرتهیه انواع نان سلواازنمک دریااستفاده میشه
از پودر سنگ نمک جهرم استفاده میشه
سلام وتشکرچرازودخشک میشه
یلام و عرض ادب،نان ها رو بخاطر اینکه خراب نشه میذارن کامل سرد بشه و بعد بسته بندی میشه و بخاطر نوع آرد باعث میشه نان زود حالت خشکی پیدا کنه برای استفاده بهتر در زمان گرم کردن نان مقاری آب با اسپری روی اون بپاشید تا نام تازه و نرم بشه
تفاوت نان کامل با این نان چیست؟
برای پخت نان کامل از آرد گندمی که اصلا سبوس گیری نشده (آرد کامل) استفاده می شود. خمیر نان کامل با استفاده از خمیر ترش آماده می شود. به آرامی پخته شده است. (حدود 3 برابر زمان پخت نان های رایج)
عالی،بیست،بالاخره یه جا پیدا شد نان خوب بده دست مردم،ممنون از سلوا
نوش جان خوشحالیم راضی بودین
نان این دفعه به کیفیت دفعات قبل نبود
سلام و عرض ادب ممنون از تذکرتون حتما بررسی میشه
من سالهاست که نان مصرفی خانواده ام وهمه ملزومات خانه راازسلواتهیه میکنم این نان وبقیه محصولات سلوابسیارعالی وازبهترین واصیلترین مواداولیه ی اورگانیک وایرانی تهیه شده سپاسگزارم ازکادرخدوم وزحمتکش سلواموفق ومویدباشید
رضایت شما باعث افتخار ماست از همراهیتون با سلوا صمیمانه سپاسگذاریم
در کل خوبه ولی ای کاش سایزش بزرگتر بود
نان جو نمیشه ازین بزرگتر باشه چون در اون صورت نان پاره میشه و نمیشه پخت انجام بدن
سلام، یه مدت نان سفارش نداده بودم، اخیرا سفارش دادم، به نسبت قبل کناره کمتر داشت، ممنون
سلام و عرض ادب،خوشحالیم که راضی بودید نوش جان
کیفیت نان حجیمتون فوق العاده پاییییین اومده. واقعا حیف بود.
مشکل چی بوده؟
سلام خدا قوت.نان بسیار تازه و با کیفیتی بود.خدا برکتتون بده
سلام و عرض ادب،ممنون که نظرتونو برای ما ثبت کردید،نظرات شما باعث پیشرفت و دل گرمی ما میشه
خمیر هست و برای همین دورریز زیاد داره.
ممنون از نظرتون که برای ما ثبت کردید،نظر شمارو به تامین کننده منتق میکنیم و پیگیری های لازم انجام میشه
سلام، برخی از اعضا خانواده میگویند کیفیت نان سلوا پایین اومده، مثلا خمیرش ور نیومده. لطفا بررسی بفرمایید.
سلام و عرض ادب،لطفا هر مشکلی هست طی تماس با پشتیبانی همان روز اطلاع بدید تا بتونیم پیگیری کنیم که مشکل چی بوده
راضی بودم پخت و طعم خوبی داشت
ممنون از همراهی شما،نوش جان
نان خیلی خوش مزه ای و خوش پختیه،ممنون از تیم سلوا بخاطر محصولات خوبشون
ممنون از همراهی شما
سلام اگر آرد این نان سبوس دار هست پس چرا رنگ نان سفید هست در صورتیکه باید متمایل به قهوه ای و تیره باشد
سلام و عرض ادب،آردی که استفاده میشه آرد 7 درصد هستش یعنی 7 درصد سبوس گیری شده و 93 درصد سبوس داره و موقع پخت هم یکم سفید تر برمیدارن تا نرم تر باشه
عالی با تشکر
ممنون ازین که نظرتونو برای ما ثبت کردید
لطفا برای سفارشات تاریخ انتخابی بذارین مثلا من بتونم برای آخر هفته سفارش بدم و آخر هفته تحویل بگیرم
میتونید توی توضیحات برای ما بنویسید تاریخی که میخوایین ارسال بشه خدمتتون
سلام اگه نان نیمه حجیم نازکتر شود بهتره بعضی از نان ها خشک هست تشکر
درود بر شما،نان سبوسدارو نمیشه نازکتر ازین پخت کنند
نون ها بعد از پخت خوب نگهداری نشده.سفت شده و زود خشک می شود.بصورت کاملا نرم ارسال کنید تا دور ریز نداشته باشه.چند سری خریدم فقط یکبار نرم و خوب بود.متشکرم
خاصیت آرد سبوس دار به این صورت هست که وقتی نان در دمای محیط بمونه سفت و خشک میشه از طرفی هم وقتی نان رو داغ در پلاستیک بذارن هم از لحاظ بهداشتی مناسب نیست و هم اینکه نان ها زود کپک میزنند بهترین روش نگهداری نان این هست که نان رو در فریزر نگهداری کنید و هربار به میزان مصرف بیرون بگذارید تا یخ اون باز بشه.ممنون از همراهی شما