سویق، خوراکی تازه به بازار آمده یا عجیب و غریبی نیست، این ماده غذایی خوشمزه و ساده آرد تفت داده شده نباتات بخصوص غلات و حبوبات است، که کیفیت مواد غذایی را تا بالاترین حد ممکن نگه میدارد و سرشار از خواص مفید برای تمام سنین بخصوص کودکان است. در فارسی قدیم به آن پِست یا پَست میگفتند و در زبان عربی و امروزه به آن سویق یا صویق می گویند.
خواص هر سویقی با خواص همان چیزی که از آن تهیه شده تناسب دارد. مثلاً جو از گندم سردتر است، پس در اینصورت طبع سویق جو هم از سویق گندم سردتر بوده. بنابراین خوب است قبل از تهیه و خوردن سویق، طبع و مزاج خودتان رابشناسید تا بتوانید درست انتخاب کنید.
بعضی از سویقها را نیز به همین دلیل بر اساس ویژگی مصرفکننده و یا خاصیتشان نامگذاری کرده اند. مانند سویق کودک، سویق چاقی و سویق لاغری و .... در خرید اینگونه سویقها نیز دقت کنید که به آن نیاز دارید یا نه. مثلاً اگر چاقی یا لاغری شما به کمکاری یا پرکاری غده تیروئید مربوط می شود، یا برای بیماری خاصی دارو مصرف میکنید، یا بیماری گوارشی دارید، با مشورت پزشک سویق را مصرف نمایید.
برای خرید انواع سویق سلوا کلیک کنید.
انواع سویق و خواص آنها
روش تهیه سویق ها به دو صورت بمی باشد، روش اول ابتدا دانه ها را آسیاب میکنند و سپس تفت می دهند و روش دوم بعد از آنکه دانه ها تفت داده شده آن ها را آسیاب میکنند. اما درمورد دانه هایی که سبوس دارند مثل گندم و جو کمی متفاوت است که در ادامه مطلب به آن میپردازیم.
1- سویق گندم
مهمترین نوع سویق که در طب اسلامی و روایات نیز به خوردن آن توصیه شده، سویق گندم است. سویق گندم باعث تقویت عمومی بدن، تقویت کودکان درحال رشد و افزایش نیروی جنسی شده و همچنین خوردن آن برای مادران باردار و شیرده مفید بوده و از ناهنجاریهای مادرزادی جنین پیشگیری می کند. مصرف سویق گندم برای رفع ضعف و لاغری مفید بوده و باعث چاقی می شود.
طرز تهیه:
سویق گندم و جو به دو روش ساخته میشود،
روش اول در ابتدا سبوس گندم و جو را جدا کرده و جداگانه آرد میکنند و سپس به نسبت مساوی آرد گندم و جو را با آرد سبوس گندم و جو مخلوط کرده و آرام آرام حرارت میدهند تا آماده شود، اما در روش دوم گندم و جو را ابتدا تفت میدهند سپس آرد میکنند.
از آنجایی که سبوس کمتر نیاز به حرارت داشته و زود میسوزد بهتر است جدا تفت داده شوند و نکته دیگر اینکه سبوس از مواد سلولزیست و حاوی ویتامین B و D میباشد که بدون آسیاب کردن و تفت دادن جذب بدن نمی شود و آرد کردن و تفت دادن آن باعث شود که بدن بتواند از آن استفاده کند. سبوس تفت داده شده را مجددا الک می کنیم تا نشاسته آن خارج شده و بعد از آن، با آردی که جداگانه تفت داده شده مخلوط می کنند. پس با این توضیحات روش اول بهتر است.
بیشتر بخوانید: خواص شگفت انگیز سنگ نمک جهرم/خرید سنگ نمک خوراکی
2- سویق جو
همانطور که گفتیم سویق جو هم غذاست و هم دارو و همانند سویق گندم برای تقویت عمومی بدن بسیار عالی بوده و تنظیم کننده قند خون است و همچنین در درمان دیسک گردن مؤثر است.
ترکیب سویق جو و گندم هم تقویت کننده است هم چاق کننده و مناسب برای کودکان لاغر و ضعیف. همچنین از خستگی زودرس جلوگیری کرده و به سیستم گوارش کمک می کند.
این سویق را می توانید با خرما یا شیر و عسل ترکیب و روزانه ناشتا مصرف کرد و یا به کودک خود بدهید. این ترکیب به اندازه ای مفید بوده است که طی مدت سه روز متوجه میزان اثر بخشی و نتیجه آن خواهید شد.
طرز تهیه:
طرز تهیه سویق جو نیز همانند سویق گندم است.سبوس گندم و آرد گندم جداگانه بدون روغن تفت داده و بعد از سرد شدن مخلوط می کنند. در صورتی که سبوس گندم درشت باشد دوبار آسیاب کرده و تفت می دهند.
3- سویق عدس
سویق عدس به رفع تشنگی کمک می کند و باعث تقویت معده کودک می شود همچنین این سویق به پیشگیری و درمان کم خونی کمک کرده و در درمان خونریزیهای شدید قاعدگی موثر بوده و باعث تقویت معده و کاهش صفرا میشود.
از دیگر خواص این سویق افزایش فعالیت سلولهای مغز و تقویت هوش و حافظه، تقویت عضله قلب و حفظ سلامتی آن، شفاف کننده پوست، تقویت کننده عضلات و کمک به رشد کودکان، کم کردن دوران نقاهت و افزایش شیر مادر میباشد.
طرز تهیه:
عدس ترجیحا دیم را به خوبی آسیاب و الک کرده و تفت داده، اگر درشت بود دوباره آسیاب کرده و تفت می شود.
4- سویق برنج
از خواص سویق برنج می توان به تقویت بنیه و سلامت دستگاه گوارش به ویژه روده بزرگ و همچنین درمان لاغری اشاره کرد. این سویق همچنین برای درمان اسهال در کودک داروی مناسبی است.
5- سویق سیب
از سویق سیب در طب اسلامی برای برطرف کردن مسمومیت دارویی استفاده می شود، این نوع سویق دفع کننده انواع سموم از بدن مانند مواد مخدر بوده و برای درمان نیش مار و عقرب استفاده می شود و همچنین برطرف کننده خون دماغ است و به کاهش تب کمک میکند.
6- سویق سیب و برنج
این سویق به درمان اسهال و مسمومیت های غذایی کودک کمک می کند و یک مکمل غذایی مناسب برای کودکان در حال رشد محسوب می شود.
طرز تهیه:
ابتدا به طور مجزا آرد و سبوس برنج را تفت داده و بعد از آن سیب رنده شده اضافه می شود.
7- سویق سنجد
سویق سنجد بسیار مقوی بوده و بهترین غذا برای رژیم غذایی دوران شیردهیست و باعث مهار طبع، تقویت نیروی بدن و سیستم ایمنی میشود، این سویق همچنین به انسجام استخوان های کودک کمک بسیاری کرده و جهت رشد و چاق شدن کودک بسیار مفید میباشد.
طرز تهیه:
برای تهیه این سویق ابتدا میوه و هسته را جدا کرده و بصورت جدا آسیاب می کنند. هر کدام را بدون روغن تفت می دهند و با هم مخلوط می کنند و یا سنجد را با هسته آسیاب کرده و الک کرده و بدون روغن تفت داده می شود.
8- سویق کدو تنبل
این سویق به درمان بیش فعالی کودکان و مشکلات مغز از جمله پارکینسن و… کمک میکند. این سویق همانند همه سویق ها خواص بی نظیر کدو تنبل را دارد و برای کسانی که به خوردن کدو تنبل علاقهای ندارند خوش خوراک تر است.
طرز تهیه:
کدو تنبل تازه را که زدگی هم نداشته باشد و مقداری سفت باشد پوست گرفته و حلقه حلقه می کنند سپس حلقه ها را خلال کرده و در سینی یا جلوی آفتاب یا در فصل سرد روی بخاری قرار میدهند تا خشک شود، بعد از خشک شدن کامل که کمی هم طول می کشد، آسیاب کرده و تفت داده می شود. بسیار خوش عطر و خوشمزه است.
بیشتر بخوانید: 7 خاصیت اثبات شده روغن شحم بر مبنای روایات و طب سنتی + فیلم/خرید روغن شحم گاو
9- سویق نخود
این سویق از جمله سویق های خوب و پر کاربرد است. سویق نخود تقویت کننده کمر می باشد و به رفع ضعف کمر و تسکین دردهای استخوان کمک میکند و به همین خاطر درمان خوبی برای دیسک کمر است. این سویق همچنین به تراکم استخوان های کودک کمک کرده و باعث تقویت عمومی بدن و تقویت نیروی جنسی می شود.
طرز تهیه:
نخود خام را آسیاب کرده و سپس آرد خام نخود را در ظرفی ریخته و مدام تفت می دهند تا خوب بپزد. این تذکر بسیار لازم است که سویق نخود دیر تفت میخورد و حتی نیاز نیست شعله را کم کرد بلکه با شعله متوسط هم باید مدتی تفت بخورد تا بپزد. در این حالت و وقتی نخود تبدیل به سویق شد دیگر نفاخ نمی باشد و طعم خوبی هم دارد.
10- سویق کودک
این سویق از ترکیب انواع سویق ها به دست میآید که البته باید گفت جهت سهولت ترکیب آن با شیر ذرات ریزتری باید داشته باشد. این سویق نه تنها برای کودک بلکه برای همین سنین مناسب بوده و از پوکی استخوان جلوگیری میکند. استفاده از آن مخصوصاً به مادران شیرده توصیه شده چون باعث افزایش شیر مادر می شود، بهترین جایگزین قرص آهن محسوب شده و همچنین برای کمک به بهبود پوکی استخوان و شکستگی استخوان و تقویت ساق پا موثر است. این سویق به همراه خرما بهترین ترکیب در وعده سحری برای روزه داران بوده و در روایات استفاده از آن بسیار توصیه شده است.
11- سویق ماش
از مهمترین خواص سویق ماش استحکام استخوانبندی، تقویت قوای جسمانی و کمک به کودکان در حال رشد است.
برای خرید انواع سویق از سلوا کلیک کن.
سویق و خواص آن در روایات اسلامی و طب سنتی
یکی از خوراکی های کمتر شناخته شده ولی مهم و پر خاصیت که به خوردن آن در روایات اسلامی بسیار سفارش شده است سویق است. در این روایات به سویق گندم، جو، عدس، برنج ،سیب و خواص آنها اشاره داشته و در بعضی روایات به طور کلی خاصیت سویق بیان شده و در بعضی موارد، از سوی امامان معصوم خوردن سویق برای درمان بیماریها توصیه شده است. به طور مثال امام صادق(ع) فرمودهاند: «سویق خالی یا با روغن زیتون، گوشت را میرویاند و استخوان را محکم میسازد و به همین دلیل به کودکان خردسال هم سویق داده شود، همچنین خوردن چهلروزه آن بازوان را پرتوان میکند.» و در جایی دیگر فرمودهاند: «براى مسمومیت، دارویى سودمندتر از سویق سیب، سراغ ندارم».
منابع موثق علمی شیعه بالاترین درجه ارزش را به سویق داده و شمردن سویق در رتبه خوراک انبیا و مرسلین تایید دیگری بر اهمیت این ماده غذایی با ارزش می باشد. در همین خصوص، امام کاظم (ع) فرمودهاند: «همانا سویق همراه با وحی از آسمان نازل شد.»
در بعضی روایات هم یکی از اصحاب درباره بیماری خود یا دیگری صحبت میکند و امام بر اساس حرف او سویق و نیز روش مصرف آن را توصیه میکنند.
محققان و پژوهشگران طب سنتی توصیه میکنند که افراد برای تقویت عمومی بدن باید سویق را به مدت ۴۰ روز مصرف کنند، اما پس از سه روز آثار آن مانند افزایش انرژی و قدرت بدنی خصوصاً در شانهها قابل مشاهده می باشد.
نکاتی که باید درباره مصرف سویق رعایت شود
۱- از مصرف سویق با آب جدا پرهیز کنید.
۲- مردان باید از مصرف آب و شکر همراه سویق اجتناب کنند، زیرا سبب ضعف و ناتوانی جنسی آنها شده و بهتر است آن را به همراه خرما، عسل و شیر میل کنند.
۳- همانند سایر مواد غذایی، از زیادهروی در خوردن سویق پرهیز کنید زیرا باعث چاقی و اضافه وزن می شود.
۴- مقدار مصرف سویق در هر وعده دو کف یا همان دو یا سه قاشق غذاخوری میباشد.
۵- برای تهیه یک سویق خوشمزه و مقوی می توانید مقداری عسل، شیره خرما، شیر یا روغن زیتون به آن اضافه کنید، اما توصیه میشود از افزودن آب یا شکر به سویق خودداری کنید تا اثرات درمانی این معجون به خوبی حفظ شود.
6- استفاده از سویق بهتر است همراه روغن زیتون باشد نه اینکه با هم تفت داده شود.
ویژگی های سویق کامل سلوا:
- سویق کامل سلوا ترکیبی از انواع سویق با پایه ی گندم و جو است و یکی از بهترین تقویت کننده ها و مکمل های غذایی است.
- ترکیبات: سویق نخود و سنجد، گندم و جو شسته شده، برنج، عدس
- بدون هیچ گونه مواد نگهدارنده و افزودنی
- مقوی و انرژی زا
- طبع: گرم و تر
- مصلحات: سرکه، شیرینی های طبیعی
- شرایط نگهداری و ماندگاری: یخچال و یک سال
- خرید سویق های سلوا به صورت مستقیم از تولید کننده خانگی حمایت می کند. خرید اینترنتی سویق را با خیال راحل در فروشگاه محصولات سالم سلوا تجربه کنید.
- روش مصرف: ۲ الی ۳ قاشق غذاخوری از سویق را در ظرفی ریخته و با کمی روغن یا شیر یا آب مخلوط کرده تا تبدیل به حلوا شود و میل کنید و یا ۲ قاشق غذاخوری از سویق را در یک لیوان شیر حل کرده و میل فرمائید.